Information om kurser

Kungsörs Brukshundklubb håller kurser året runt, både utomhus och inomhus.
Vilka typer av kurser som arrangeras för varje säsong, styrs av intresset samt tillgången av instruktörer. När nya kurser är tillgängliga så informeras detta i våra klubbnyheter samt i Facebook-gruppen.

Kurser delas upp i två olika kategorier:
Interna kurser är för klubbens medlemmar.
Externa kurser är kurser som klubben samordnar, men brukar vanligtvis vara öppna för alla.
Vill du se vilka kurser som är tillgängliga för anmälan just nu? Kika då in på vårt kursutbud.

Nedan ges en överblick över de interna kurser som klubben vanligtvis brukar hålla. Kursinnehåll kan variera lite, eftersom vi har olika instruktörer som håller i liknande kurser. Många av tävlingskurserna förutsätter också att hunden redan har god allmänlydnad.

Har du frågor om kurser, eller vill du flagga intresse för någon speciell kurs?
Använd då vårt kontaktformulär och välj Kursfrågor som kontakt.


Agilitykurser

ag

Vad är Agility?

Exempel på kursinnehåll

Nybörjare: Här tränar vi upp samarbete mellan dig och din hund. Ni kommer att få träna grundläggande agility med olika hopphinder samt tunnlar. Vi börjar också träna in slalomhindret samt lägger grunden för kontaktfälts-hindren. Målet med kursen är att du som deltar ska kunna känna glädje och lust i att träna agility tillsammans med din hund.

Fortsättning Steg I: Agilitykursen Fortsättning Steg I, riktar sig till dig som har genomfört Nybörjarkursen eller har motsvarande kunskaper och vill gå vidare med att lära dig mera om Agility. Steg I-kursen läggs i första hand fokus på dig som förare. Du kommer att få lära dig de olika handlingstekniker som används för att styra och vägleda din hund genom en agilitybana. Kursen förutsätter vidare att hunden kan de flesta hindertyperna och kan vara lös tillsammans med andra hundar.

Fortsättning Steg II: Agility Fortsättning Steg II är kursen för dig som har gått Fortsättningskurs Steg I (eller har motsvarande kunskaper/grunder i agility). Kursen kommer att ha en inriktning till ekipage som vill ut på tävlingsbanorna. Hunden ska vara säker på de flesta hindertyperna och ska kunna vara lös. Fokuset är att få hunden att förstå och lära de olika handlingsteknikerna – allt till för att få hund och förare att bli ”ett ekipage”. Vi kommer även att jobba mycket med att kunna ta sig igenom en hel agilitybana.


Brukskurser

sök2

Vad är Bruks?

Exempel på kursinnehåll

Specialsök: Själva ordet specialsök betyder egentligen bara att det är en hund som söker efter någonting speciellt eller specifikt. Hundarnas främsta sinne är nosen, och dom använder den mer än vad vi kan föreställa oss. I specialsök innebär det att vi samarbetar med vår hund och dess utvecklade luktsinne.
På den här kursen lär vi hunden på ett roligt sätt att diskriminera andra dofter för att hitta den rätta. Vi använder oss av hundens utmärkta nos för att hitta den doft du söker.

Sökkurs – personsök: Här lär vi ut grunderna för att få hunden att hitta gömda eller väl dolda människor.


Freestyle/Heelwork To Music kurser

frehtm

Vad är Freestyle & Heelwork to Music?

Exempel på kursinnehåll

Introduktion (Freestyle): Den här kursen är tänkt till dig som är nyfiken på och helt ny inom den fantastiska hundsporten freestyle. Under kursen varvas teori och praktik, sporten presenteras och du får tips och råd för hur du kan lära in grundrörelserna. Vi pratar om och tränar en del till musik. En rolig kurs för både den som vill aktivera sin hund med inlärning och för den som tänkt sig tävla i framtiden.

Fortsättningskurs (Freestyle): Den här kursen kräver att du tränat lite med din hund, den bör kunna grundrörelser och du bör veta vad freestyle är. Vi pratar regler, musikval och hjälps åt att bygga program till alla deltagare. Du får också råd och tips om hur du lär in lite mer avancerade tricks och konster.

För tävlingsekipage (Freestyle & HtM): Tävlingsinriktad kurs för dig som är erfaren hundtränare och troligen tävlat i andra hundsporter tidigare och nu är sugen på att tävla även i freestyle eller Heelwork to Music. Vi går igenom regler och bestämmelser, grenar, klasser, bedömningskategorier, musikval, programplanering samt Heelwork-positioner och Freestyle-tricks som behövs för att kunna bygga ett klass 1 program.


Klickerkurser

Klicker

Exempel på kursinnehåll

Grundkurs: Under kursen går vi igenom grundläggande teori såsom vad klickerträning är och varför man klickertränar. Vi lär hunden vad klickerljudet betyder och hur vi kan använda en target. Vi tar upp shaping och varje deltagare väljer nåt att lära hunden som vi gemensamt planerar. Vi tar upp hur man kvalitetssäkrar och hur vi vet att hunden verkligen lärt sig ett moment. Vi funderar på hur vi ska gå vidare, beroende på mål. Vi går igenom baklängeskedjning.


Rallylydnadskurser

rally

Vad är Rallylydnad?

Exempel på kursinnehåll

Introduktion: Vi går igenom vad rallylydnad är, utrustning, skyltar i nybörjarklass och några i fortsättningsklass, viktiga grundmoment, banor och regler för tävling. Under kurstillfällena blandas teori och praktik. Du förväntas även träna hemma mellan kurstillfällen.

För tävlingsekipage: En tävlingsinriktad rallylydnadskurs med siktet inställt på tävling och de högre klasserna. Denna kurs förutsätter att du tävlat nybörjarklass, lydnadsklass 1 eller motsvarande. För att kunna tillgodogöra er kursen fullt ut bör all grundträning (fotposition, sitt, ligg, stå, stadga) vara på sin plats om än inte perfekt. Vi går igenom regler, bedömning och inlärning av avancerad- och mästarklassmoment. Senare delen av kursen kommer helt fokusera på banor, helhets- samt tävlingsträning. Detta förutsätter att du tränar hemma mellan tillfällena då det inte kommer finnas tid för mängdträning av momenten innan vi går vidare till att fokusera på tävlingsbiten.


Tävlingslydnadskurser

lyd

Vad är Tävlingslydnad?

Exempel på kursinnehåll

Kurs inom tävlingslydnad (klass 1): I denna klass ingår åtta olika moment: platsliggning, tandvisning, linförighet, läggande under gång, inkallning, ställande under gång, apportering och hopp över hinder.

Kurs inom tävlingslydnad (klass 2): I denna klass ingår åtta olika moment: platsliggning, fritt följ, platsläggande, inkallning med ställande, rutan, apportering, fritt hopp över hinder och fjärrdirigering.

Kurs inom tävlingslydnad (klass 3): I denna klass ingår tio olika moment: sittande i grupp, platsliggning, fritt följ, sättande, inkallning med ställande, sändande med platsläggande och inkallande, apportering och hopp över hinder, apportering av metallföremål, vittringsapportering och fjärrdirigering.


Valpkurser (Allmänlydnad)

BC_valp

Exempel på kursinnehåll

Vi utbildar hundägare att genom positiva träningsmetoder få väl fungerande hundar i vardagen och i samhället.

Valp/Unghund: Denna kurs går i huvudsak ut på att öka samspelet mellan ägaren och hunden, vilket är grunden till god allmänlydnad. Kursen ska också hjälpa ägaren att få en bra inblick i hundrasen och vilka som är rasens bästa förutsättningar. Kursen kommer också förmedla vikten av belöningar, vilka faser som valpen/unghunden går igenom, och vilka olika roller som ägaren kan behöva gå in i.

Valp/Unghund Fortsättning: På denna kurs går man igenom de olika moment som ingår i det så kallade allmänlydnadspasset. Man stämmer också av hur långt ägaren har kommit i sin egen träning och man förmedlar vidare tips och idéer på hur ägaren kan komma vidare med träningen.